Főzz fel fél liter vizet 2-3 szem szegfűborssal, 6-8 szem borssal, 10 szem szegfűszeggel, egy darabka citromhéjjal s egy egész citrom levével. Adj hozzá fél kg cukrot. Amint felfőtt az egész, önts belé 3 liter fehérbort, s főzde fel újra. Aztán adj hozzá 1 liter konyakot, azzal is főzd fel jól, de vigyázz, hogy ne fusson ki! Amint feltesszük az asztalra, levesszük a fazék fedelét, meggyújtjuk a kigőzölgő párát, s rögvest befedjük. Ezzel vége a grogfőzés ünnepi szertartásának. Aki azt mondaná, hogy vanília is kell hozzá, azt vágd pofán!
*
Otto Katz tábori lelkész oda volt a lelkesedéstől.
– Hol tanult maga ilyen príma dolgokat főzni?
– Évekkel ezelőtt, amikor vándorlegény voltam, Brémában mondta nekem egy lezüllött matróz, hogy a grog, az legyen olyan erős, hogy ha valaki beleesik a tengerbe, ússza át tőle a La Manche csatornát. Aki gyenge grogot iszik, az megfullad, mint egy kutyakölyök.
– Ilyen grog után, Svejk, passzió lesz a misézés – vélte a tábori lelkész.