Nemrégiben megkeresett minket a detroiti Ménage Détroit nevű zenekar, azzal, hogy ha gondoljuk írhatnánk debüt kislemezükről. Amiről írtunk is >> ITT << sőt annyira tetszett az a két dal, hogy gondoltuk készítünk velük egy interjút is. Íme:

 

 

 

Mit jelent a Menage Detroit pontosan?

Ez egy szójáték. Úgy kell kiejteni, mint a „menage a trois”-t. A Detroit úgy ejtendő, hogy „day-trois”, ami a helyiek által használt egyik beceneve a városnak, amit franciák alapítottak. Nevünk kicsit rejtélyes lehet azoknak, akik nem idevalósiak, de nem bánjuk, ha el kell magyarázni.

Instagramotok nézegetve azt veszem észre, hogy bele vagytok merülve a képzőművészetekbe és csináld magad mozgalomba. Suliban tanultátok vagy belőletek jön?

Mindketten szeretjük szigorúan magunk csinálni dolgaink. Mindketten úgy nőttünk fel, hogy egyikünknek sem volt elegendő erőforrása hagyományos módon, készen kapott eszközökkel alkotni, így hát megtanultuk magunknak készíteni eszközeinket. Kizárólagos készen kapott erőforrásunk a művészet és a zene. Ami hatással van ránk azt elkeverjük saját elképzeléseinkkel. Persze a „csinálj mindent magad” miatt hibák előfordulhatnak – elő is fordulnak – de mi ezzel együtt szeretjük ezt a műfajt.

Mindig ketten voltatok, vagy csak menet közben alakult így? Hallottam egy hat tagú bandáról, ami aztán kéttagúra zsugorodva nyerte el végső formáját. Vagy amikor egy basszusgitáros kivált, és kiderült, hogy igazából sosem hiányzott.

Hárman kezdtük, erre utal nevünk is. A harmadik nálunk billentyűket kezelt, mert olyan hangzást akartunk, mint a Coachwhips, de ketten jóval egyszerűbb az élet. Könnyebb időpontokat egyeztetni, teendőket megosztani. Persze próbáljuk kompenzálni, hogy csak két hangszer van. Talán egy basszusgitáros segíthetne, vagy csak még ennél is hangosabban kellene szólnunk.

A hangzásotok nagyon egyedi. Mi az oka ennek a recsegő hangzásnak? Valami trükk vagy egyszerűen csak így sikerült?

Ez is, az is. Egy kis technika meg egy csomó véletlen, amiket mi örömmel veszünk. A DIY-nak ez a kettősége „driving force” nekünk. Valahogy úgy képzeld el, hogy mi készakarva felforgatunk minden bevett sémát viszont elfelejtjük kitisztogatni a port a „4-track machine”-ből.

Talán naiv a kérdés vagy egyenesen hülye. Ott Detroitban szoktatok találkozni véletlen híres muzsikusokkal csak úgy az utcán? Például Gories vagy Wolf Eyes tagokkal, esetleg valakivel a Kissből?

Egyáltalán nem hülye a kérdés. Detroit egy kis (600 ezres) város és van szerencsénk nem csak ismerni, hanem együtt is működni olyan muzsikosokkal, akikre felnézünk. Például kedvenc kocsmánk tulajdonosa Johnny Hentch a Hentchmen-ből. Azán Joey felvett pár számot Timmy Vulgarral.  Mi mindig kérünk tanácsokat olyan zenészektől, akik olyasmit csinálnak vagy csináltak, amit mi szeretnénk.

A Painters Tape évek óta az egyik legjobb kazetta kiadó. Múlt évük különösen erős volt. Hogy találtatok egymásra?

Chuck a Stoolsból régi jó barátunk. Régóta figyelemmel kísérjük dolgait és Joey másik bandája a Toeheads (Írtunk róluk >> ITT << ) párszor turnézott is velük. Ő kezdettől fogva támogatott minket és mi boldogok vagyunk, hogy együtt működhetünk vele. A Painters Tapes elképesztően sikeres és mi büszkék vagyunk, hogy a barátaik lehetünk.

 

Hallottátok a Klazo Demik Dementia lemzét? Szintén gitár/dob duó, mint ti, csak teljesen más zenét játszanak.

Ja, hasít rendesen. Néhány olyan helyi bandára emlékeztet, amiket a Crampshez meg Jay Reatardhoz szoktak hasonlítani.

Esetleg európai turné terv?

Boldogok lennék, ha mehetnénk.  Sok mindent megtennék érte, mert nagyon jó lenne elérni egy szélesebb közönséget, találkozni rengeteg hasonló ízlésű emberrel, megismerni egy csomó ismeretlen bandát.

Zenei hatások?

Mindkettőnkre a Beatles tette a legnagyobb hatást. Meg olyanok, mint Coachwhips, Oblivians, Jay Reatard, White Stripes, aztán még a helyi színtér is nagy hatással van ránk.

Mostani kedvencek?

Kinks meg kései CCR. Hell Tupet és Delta 8, őket a turnénkon ismertünk meg. Sok banda csinál fasza zenét ott lent délen.

Kedvenc horrorfilmek?

Csak Tex szereti ezeket mert Joey nagyon ijedős, hahahaha. Az ő kedvence a Rémálom a Szilfa utcában, de szereti a Rettegés fokát, az Éjféli csipkét meg a Tudom mit tettél tavaly nyáront is.

Láttátok az Arany Kesztyűt, 2019-es francia-német dráma-horror. Nagyon jó, és nagyon brutál. Vigyázzatok vele!

Nem láttuk, de nem csodálkozunk, hogy olyan kemény, mert ismerem az Orlac kezét, és az olyan beteg, hogy csak na. Fel kell jobban fedeznem a német horrorfilmek világát és még sok francia filmet sem láttam.

Milyen volt a koncert a Les Lullies-szel?

Elképesztő. Azok a srácok felmentek a színpadra és minden pillanatuk felejthetetlen volt. Nagyon tehetséges muzsikusok és nagyon hálásak vagyunk helyi barátainknak, a Sugar Tradition-nek, hogy bemutattak minket nekik. Az egyik legjobb buli volt, amin játszottunk és megtanultuk, hogy pia és fű nélkül is jól érezheted magad, ahogy ezek a franciák is tették, mert nekik a rock and roll természetes dolog, nem kell hozzá semmi. Nagy öröm volt játszani és bulizni velük.

Ismertek magyar bandákat?

Omega, The Moog. Pont abból az érákból vannak, amiknek hangzását próbáljuk reprodukálni: a 60-as és 2000-es garage rock szcéna. Ez, amit szeretünk.

Ajánlj néhány helyi bandát!

Rengeteg ember szenteli itt magát a zenének és nagyon sok a jó banda. Néhány kedvenc: Day Residue (írtunk róluk >> ITT << ), Werewolf Jones (írtunk róluk >> ITT << ) , H8 Mile and Tin Foil. Sokaknak két-három zenekara is van egyszerre, ami jelzi, hogy mekkora az együttműködési készség.

Most turnén vagytok. Hogy megy? Minden OK?

Minden nagyon jól megy. Találkoztunk sok régi baráttal és lettek újak. A zenészek a legbarátságosabb, legsegítőkészebb emberek a világon. Nagyon hálásak vagyunk nekik, hogy megosztják velünk városuk egy éjszakára, hogy velük lehetünk, hogy elvisznek minket kedvenc kocsmáikba, vendéglőikbe, hogy sosem hallott zenéket mutogatnak nekünk. Alig várjuk, hogy újra mehessünk.

Tex & Joey

***

 

a zenekar bc. oldalán a kislemez  >> ITT <<

a kiadó bc. oldalán a kislemez      >> ITT <<

instagram                                      >> ITT <<

 

 

 

 

***


OSZD MEG / SHARE:
Címkék / Tags: ,

Szólj hozzá / Comment ()


© Copyright 2013-2024 RNR666.