Hínár : 9622 (saját kadás) 2023

Ez a 2023-as év egy kiemelkedően jó év volt nekem zeneileg úgy egyáltalán, de magyar zenéket nézve aztán főleg! Hazai viszonylatban három olyan zenekarnak is jelent meg idén nagylemeze akikről kimondhatom, hogy a kedvenceim.
Az egyik ezek közül a miskolci HÍNÁR.  Őket már közel húsz éve ismerem, még ‘?‘ korukból. Végül is a ‘?’ kábé feléből lett a Hínár erő-trió, csak aki ott gitározott, itt basszuson játszik, aki ott csak énekelt, itt gitározik is, a dobos csinálja ugyanazt ugyanazon a poszton (elücsörög, elütöget). Ez az átmenet olyan 2013-14 re tehető, de mérget nem vennék rá. Itt egy interjú amit a csapat énekes/gitárosával készítettünk nem rég.
Idén nyáron jelent meg az első hivatalos Hínár, mondjuk úgy kislemeze digitális formában a bandcamp oldalukon és a youtube csatornájukon. Úgy néz ki lesz kazetta is belőle, nem olyan soká.

 

Az első a hat közül a ‘ Borsodi Nitro aminek hosszan elnyújtott verziójával kezdték régen a koncertjeiket, itt három és fél perc alatt lezavarják és ének helyett kurvajó hangmintákat használnak. Egy haverom, aki általában utálja azokat a zenéket amiket mutatok neki, erre azt mondta: „Ez tök jó, eredeti, de kicsit olyan mint a Tack>>Head” Ami elsőre jó nagy marhaságnak tűnt nekem, de később beláttam, hogy azért van benne némi igazság.

 

Az ‘Alkalmi Süketség‘ az még a ‘?‘-es időkből való, kurvára imádtam ezt a számot 15 éve is és most is. Mindkét zenekar erős volt szövegileg. Ilyen dumák: „Jobb vagy bal az nekem mind egy, mondjátok csak, nekem mindegy ” vagy ” Sógor, koma, jó barátok növesztik itt az adósságot. Ejnye-bejnye rosszaságok, hogy nem ég le a pofátok ” Zeneileg talán a Jesus Lizard vagy a Shellac lehetne jó párhuzam, jó direkt noise rock.

 

Következő egy C.P.g. (firs&best HUNgarian punk group from early ’80-s) feldolgozás, de ez inkább átírat, mert annyira más mint az eredeti. A duma borzasztóan szomorú, de igaz volt a C.P.g. idejében is, negyven évvel azután meg aztán végképp kiábrándítóan aktuális vagyis kurvára kiábrándító, hogy aktuális. Szomorúság ide-oda, ezzel a számmal már többször megjártam, amikor vonaton fejhallgatón keresztül hallgattam és egyszerűen nem bírtam ki, hogy ne röhögjek hangosan. Ez persze az énekes hibája! Ennyire tapló-bunkó-parittya hangot hogy a faszomba tud valaki előhozni magából?!

 

Következő egy ‘?‘ klasszikus a ‘Károsh‘ ami egy olyan emberről íródott akinek ha már csak a nevét meghallom PONTOSAN  ugyanaz a reakcióm mint ami dal első 4 másodpercében hallható. Valamiféle zsigeri undor.

 

A  ‘Szilveszter Sztallóne‘ az a Lard-tól Sylvestre Matuschka feldolgozása, persze magyar szöveggel és csak a Hínárra jellemző humorral. Aminek én személy szerint (Cs.P.) feltétlen híve vagyok!

Hatodiknak meg odateszik a (szerintem) legjobb számot a hat közül.Majdnem 100% ban elégedett lehetnék, de nem. Nem vagyok az. Miért nincs itt a kedvenc Hínár számom, a TV Shop ????

bandcamp  >> ITT <<
youtube      >> ITT <<
facebook    >> ITT <<

 

videóklip:

 


OSZD MEG / SHARE:
Címkék / Tags:

Szólj hozzá / Comment ()


© Copyright 2013-2024 RNR666.